donderdag 15 juli 2010

Dag 8: Seattle - Van Space Needle naar Downtown

Naast de Space Needle staat het gebouw waarin het Experience Music Project (EMP) gehuisvest is. Het museum is gewijd aan is gewijd aan sciencefiction, popmuziek en popcultuur. Het gebouw is ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry die ook verantwoordelijk is voor het Guggenheim museum in Bilbao en vele andere belangrijke gebouwen. Rond de Space Needle is een soort van pretpark ontstaan met vermaak voor het hele gezin. Wij hebben de twee musea bezocht die op de foto zijn te zien.

 Gebouw SFM en EMP


Deze twee musea waren allebei ondergebracht in het gebouw hierboven. De meningen over het gebouw zijn verdeeld. Een criticus omschreef het als een beest dat uit zee gekropen is, op zijn rug is gaan liggen en is gestorven.


Science Fiction Museum

In het Science Fiction Museum ondermeer de robot Twiki uit de TV-serie Buck Rogers. En in een Amerikaans museum met dit thema kan de serie Star Trek niet ontbreken. Nog afgezien van het feit dat ik persoonlijk niet zoveel met science fiction heb, is het geen bijzonder interessant museum. Een heleboel vitrines met attributen uit series en films en hier en daar wat beeldmateriaal en dan ben je klaar. Met een half uur ben je er wel doorheen, tenzij je echt alles wil zien, lezen en horen.

 Twiki
 Star Trek


Experience Music Project

Aan dit deel van het museum is duidelijk meer zorg besteed. In de hal van de Experience Music Project staat een gitarensculptuur waarin onder andere instrumenten van Jimi Hendrix zijn verwerkt. Er is ook een ruimte die geheel is gewijd aan het leven en werk van deze in Seattle geboren artiest. Veel aandacht is er voor de grunge muziek die in de jaren 90 vanuit Seattle de wereld veroverde met bands als Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden.

 Girarensculptuur

Je kunt ook zelf aan de slag in dit museum, maar dat hebben we niet gedaan. Het resultaat zou waarschijnlijk ook erg mager zijn geweest.


Op de bovenverdieping was een tijdelijke tentoonstelling van jurken van de Supremes.

 Jurkententoonstelling



Monorail

Na het bezoek aan de twee musea zijn we met de monorail naar het centrum gegaan. De monorail is aangelegd om bezoekers van de wereldtentoonstelling in 1962 tussen het tentoonstellingsterrein en het zakelijke centrum van Seattle te vervoeren. De route is slechts 1 mijl, ongeveer 1,6 kilometer, lang. Bij het eindpunt is de Space Needle nog goed te zien.

056 Monorail Monorail



Seattle Aquarium

Vanaf het eindpunt van de monorail zijn we naar de Pike Place Market gelopen, die in alle brochures en reisgidsen wordt genoemd en aangeprezen met termen als boerenmarkt, lokale producten, kleurrijke sfeer en zelfs de ziel van Seattle. Op deze zomerse dag was het er echter vooral heel erg druk. Er was geen doorkomen aan en we zijn er dus maar een beetje omheen gelopen om af te dalen in de richting van de Puget Sound waar het Seattle Aquarium is gevestigd.



In dit aquarium veel beesten die voorkomen in de wateren van Washington. We hebben hier het voeren van een reuzeninktvis gezien.
Naast alle vissen en zeezoogdieren was er ook ruimte voor enkele vogels die bij het water te vinden zijn. Onder andere deze zwarte Amerikaanse scholeksters.

 Amerikaanse scholeksters


Amerikaanse wulp

De lange snavel gebruikt de vogel om in de modder naar voedsel te zoeken. Het voedsel bestaat uit krabben en diverse andere ongewervelde dieren. Ze eten ook insecten.

 Amerikaanse wulp

Na het bezoek aan het aquarium zijn we een 'ijsje' gaan eten. We zagen op de kaart het voor ons onbekende begrip 'icesandwich'. Het bleek een onmogelijk groot stuk ijs tussen twee grote koeken te zijn. Het nuttigen van zo'n apparaat was bepaald geen sinecure.

 Icesandwich

Geen opmerkingen:

Een reactie posten